Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Nieuws

17.01.2021 Dweilen met de kraan open voor Zoetermeerse verpleeghuizen: personeelstekort blijft een probleem

Door heel Nederland hebben verpleeghuizen er last van; bewoners en personeel die besmet zijn met het coronavirus. Sinds kort is er tevens de Britse variant. In Zoetermeer hebben ze de mutant nog buiten de deur kunnen houden, maar er zijn wel veel besmettingen met covid-19, zo laat wethouder Ingeborg ter Laak weten.

De druk op de zorg is enorm. Dat geldt voor het Langeland-ziekenhuis, maar ook voor de zorg in de verpleeghuizen. We hebben te maken met besmettingen in al onze verpleeghuizen. Niet alleen de bewoners raken besmet, maar ook medewerkers en dat trekt een enorme wissel op de personele bezetting. Dat slaat gaten die je moet zien op te vullen.”

Wervings- en scholingscampagne tegen personeelstekort

Om deze personeelstekorten op te vangen, zijn de verpleeghuizen begonnen met een wervings- en scholingscampagne. Mensen uit allerlei verschillende sectoren worden tijdelijk bijgeschoold om te kunnen helpen in de verpleeghuizen. Deze mensen zitten werkloos thuis en komen voornamelijk uit de horecabranche; “Zij verrichten in onze verpleeghuizen geen medische of verplegende handelingen, maar verzorgende handelingen zoals het begeleiden van mensen of het geven van koffie en thee. Het is ongelofelijk belangrijk dat deze mensen er zijn. We zijn er ook heel blij mee, want dat geeft steun.”

Inzet tijdelijke krachten

Echter, het tekort aan personeel lijkt volgens Ter Laak oneindig te duren. “De gaten zijn zo groot, dat nu ook wordt gekeken om tijdelijke krachten en thuiszorgmedewerkers in te zetten. Dat heeft ook gevolgen voor de thuissituatie. Er wordt bekeken wie in de thuiszorg tijdelijk met wat minder zorg kan.” De wethouder geeft toe dat deze situatie verre van ideaal is. In plaats van druk op het zorgpersoneel in verpleeghuizen komt de druk dan te liggen op mantelzorgers van de cliënt. Daarmee wordt de druk niet per definitie opgelost, maar verschoven. Daarom blijft Ter Laak keer op keer herhalen; “Houd je aan de regels, zodat de besmettingsgraad naar beneden gaat en er minder druk komt op de zorg.”

Auteur: redactie