Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Nieuws

25.09.2019 Heupairbag “Wolk” verminderd valangst bij ouderen en zorgt voor een veilig gevoel

Jaarlijks breken meer dan 24.000 Nederlandse 65-plussers hun heup. De helft daarvan wordt permanent invalide en kan daardoor niet meer thuis wonen. Bij veel ouderen is er dan ook sprake van “valangst” en dat leidt tot een hoger valrisico. Daarom is Wolk ontwikkeld; een heupairbag met een automatisch valdetectiesysteem en ingebouwde gps. Hierdoor kunnen ouderen sneller hulp krijgen wanneer ze vallen en voelen ze zich veiliger om te blijven bewegen.

Heupairbag

De heupairbag heeft onder andere een automatische alarmeringsfunctie, omdat dierbaren van ouderen vaak worstelen met de vraag; “wat als mijn moeder valt, niet meer in staat is om op te staan en geen alarm kan slaan?” Wolk is, in samenwerking met de afdeling Robotica aan de TU Delft, aan de slag gegaan met het automatische valdetectiesysteem. De contactpersoon krijgt nu een melding via de app wanneer en waar iemand gevallen is.

De heupairbag kan, door middel van een algoritme, een val onderscheiden van overige bewegingen. Hierdoor kan het hulpmiddel ook gebruikt worden op de fiets en/of e-bike. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouderen weleens onzeker ter been is. Dat belemmert hen in hun bewegingsvrijheid en daardoor ervaren ze een beperking in hun dagelijkse activiteiten. Wolk moet ervoor zorgen dat ouderen zich veilig genoeg voelen om actief te blijven.

Ouderenorganisatie tanteLouise maakt sinds april 2018 gebruik van de heupairbags bij kwetsbare ouderen. Kees van Wijnen, directeur van de ouderenorganisatie, is zeer tevreden over de resultaten; ”Het aantal heup-, bekken-, en beenfracturen is in een jaar tijd met 25 (46%) afgenomen ten opzichte van het jaar voordat Wolk werd ingezet. Dat is echt een opvallend verschil.

Valpreventieweek

Op 30 september start de jaarlijkse Valpreventieweek. In die week (van 30 september t/m 6 oktober) wordt er extra aandacht gevraagd voor het thema valpreventie. Dit wordt door VeiligheidNL georganiseerd in samenwerking met een aantal partners; BuurtzorgNL, Rode Kruis, Ouderenfonds, KBO-PCOB, KNMP en NVFG.

Auteur; redactie