Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Nieuws

01.06.2024 Dagelijks één theelepel olijfolie kan kans op dementie verminderen

Olijfolie aan ons menu toevoegen om de kans op dementie te verminderen? Dat zou weleens een verstandige keuze kunnen zijn. Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mensen die dagelijks 7 gram olijfolie consumeren, 28 procent minder kans hebben om te overlijden aan dementie gerelateerde klachten dan mensen die nauwelijks tot nooit olijfolie gebruiken. Eén kleine theelepel olijfolie per dag, als saladedressing, bakmiddel of als toevoeging bij brood, zou onze toekomst dus ten goede kunnen komen. Yannick Vermeiren, professor Voeding en Hersengezondheid aan de Universiteit van Wageningen licht het onderzoek verder toe.

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston, werd gepubliceerd in het academisch tijdschrift JAMA Network Open. Maar liefst 92 duizend personen werden 28 jaar lang gevolgd door middel van vragenlijsten. De consumptie van olijfolie werd daarbij berekend op basis van het gebruik als saladedressing, bakmiddel, of als toevoeging bij brood.

Opmerkelijk was: de connectie tussen olijfolie en dementie bleek, ongeacht de dieetkeuze, aanwezig: “Of ze nu gezond aten of niet, het positieve effect van olijfolie bleef overeind”, aldus Vermeiren. Kleine wijzigingen, in welk dieet dan ook, hadden al impact op de kans op dementie: “Het risico daalde al met 14 procent als je 5 gram mayonaise per dag vervangt door 5 gram olijfolie.”

“Geen verrassing”

Dat olijfolie een positieve invloed kan hebben op onze hersengezondheid, is volgens de professor geen verrassing: “Onze hersenen bestaan voor maar liefst 60 procent uit vet. Dat is ook de reden waarom je vetten in je voeding moet opnemen voor een gezond ouder wordend brein.” Ook andere studies onderstrepen de bevindingen van het onderzoek: “Een Spaanse studie uit 2015 toonde al aan dat een mediterraans dieet met een verhoogde inname van olijfolie – zo’n 1 liter per week per huishouden – de kans op dementie stevig kon verminderen. Daarvoor werden ouderen 6,5 jaar lang opgevolgd.” Mede om die reden raadde de Wereldgezondheidsorganisatie senioren in 2019 al aan om een mediterraan dieet te volgen. Zo kunnen ouderen hun cognitieve vaardigheden beter behouden.

Ook aan de Universiteit van Wageningen richten ze zich op de impact die mediterrane en MIND-diëten kunnen hebben om dementie te voorkomen. “Dat doen we aan de hand van een tweejarige leefstijlinterventie bij 1.200 ouderen met een verhoogd risico op alzheimer. We onderzoeken daarbij ook het effect van gezonde vetten, onder andere uit olijfolie, en verwachten de resultaten volgend jaar.

De kanttekening bij dit onderzoek

Is olijfolie dan dé oplossing om dementie tegen te gaan? Ook bij dit onderzoek moet een belangrijke kanttekening geplaatst worden. “Het is een observationeel dataonderzoek waarbij voornamelijk blanke, Amerikaanse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar bevraagd werden. We kunnen de bevindingen dus niet zomaar veralgemenen, ook omdat we allemaal een verschillende genetische achtergrond hebben. Bovendien zou je duidelijkere resultaten krijgen als je mensen die standaard geen olijfolie gebruiken de voedingsstof laat toevoegen aan hun dieet, om ze daarna jarenlang op te volgen”, zo vertelt Vermeiren.

Feit blijft: gezonde vetten stimuleren hersengezondheid

Echter, hoe je het ook went of keert, gezonde vetten bevorderen onze hersengezondheid en olijfolie is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast bevat olijfolie ook vitamine E en polyfenolen: antioxidanten die sterke ontsteking werende eigenschappen hebben en schadelijke moleculen uit onze bloedvaten en hersencellen verwijderen. Maar ook avocado’s, sesamzaad en noten – vooral ongezouten walnoten, amandelen, pindanoten en cashewnoten zijn uitstekende bronnen van gezonde vetten.

Auteur: redactie