Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Artikelen

01.02.2023 Medicijn Lecanemab kan Alzheimer remmen, maar experts zijn kritisch

Er is helaas nog geen medicijn op de markt dat Alzheimerpatiënten kan genezen. Wel is er eindelijk weer een doorbraak wat betreft het remmen van de hersenziekte. Uit een groot internationaal onderzoek bleek in september al dat het medicijn Lecanemab grote potentie had om de hersenaandoening te remmen, maar dat is nu ook officieel bevestigd in het onderzoeksrapport. Toch zijn experts ook kritisch.

Aan het onderzoek deden maar liefst 1800 patiënten mee. Een deel van de patiënten kreeg het medicijn Lecanemab en de overige patiënten kregen een placebo. Bij mensen met Alzheimer worden er in de hersenen klontjes met eiwit gevormd. Het medicijn Lecanemab verwijdert deze ophopingen met eiwit.

Onderzoek bij vroeg stadium van Alzheimer

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste positieve effecten zichtbaar zijn bij mensen die zich in een vroeg stadium van Alzheimer bevinden. Bij de groep patiënten die het medicijn kreeg toegediend, gingen de hersenfuncties 27 procent minder hard achteruit dan bij de groep mensen die een placebo kreeg. Denk hierbij aan de kwaliteit van het geheugen en het probleemoplossend vermogen.

Dat klinkt allemaal erg veelbelovend, maar Andrea Maier, hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is kritisch over de resultaten van het onderzoek: “Uit de resultaten blijkt dat de cognitie statistisch gezien een beetje minder achteruitgaat, maar klinisch merk je dat niet.” Daarmee zegt Maier dat de patiënt en zijn of haar omgeving eigenlijk geen verschillen zullen merken in het dagelijks leven, want daar is het effect te klein voor.

Daarbij is het eiwit dat zich ophoopt in de hersenen van Alzheimerpatiënten slechts één oorzaak van dementie. “Het gaat er bij Alzheimer ook om hoe de vaten eruitzien of hoe het glucosegehalte is bijvoorbeeld. Het weghalen van één factor heeft maar een heel klein effect.

Bovendien wijst Maier op de bijwerkingen die mogelijk kunnen ontstaan bij gebruik van het medicijn. Tijdens het onderzoek zijn er namelijk bloedingen en zwellingen in de hersenen geconstateerd. Juist voor mensen die al cognitieve afwijkingen hebben is dat een groot risico. Het is gevaarlijk en kan op lange termijn voor flink wat schade zorgen.

Media lyrisch over het gepubliceerde onderzoek

Toch zijn binnen, – en buitenlandse media erg lyrisch over het gepubliceerde onderzoek. Volgens Maier is dat voornamelijk te wijden aan het feit dat er al meer dan tien jaar geen goed nieuws was over het onderzoek naar de genezing van de hersenziekte: “Er was lange tijd alleen maar negativiteit omheen en nu is er eindelijk positief nieuws. Namelijk dat we met een medicijn in staat zijn om een bepaald eiwit weg te halen uit de hersenen. Het medicijn is prachtig, maar waarschijnlijk niet de oplossing.

Het is nog onduidelijk of en wanneer het medicijn goedgekeurd zal worden. Waarschijnlijk gaat dat nog wel even tijd in beslag nemen.

Auteur: redactie