Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Artikelen

01.09.2022 CDA Westland maakt zich zorgen over plan ministerie VWS: kan de thuiszorg de bezuinigingen aan?

Bezuinigingen in de zorg: al jaren een gevoelig en veelbesproken onderwerp. Zo ook nu, want het ministerie van VWS heeft bekend gemaakt flink te willen bezuinigen op huisartsenzorg en wijkverpleegkundige zorg. Dit leidt tot grote zorgen bij CDA Westland. De politieke partij vraagt de gemeente om verduidelijking: wat zijn de gevolgen voor Westland?

600 miljoen euro minder voor wijkverpleging

 En de zorgen zijn gebaseerd op grote en serieuze bedragen. In het plan is te lezen dat er de komende vier jaar maar liefst 600 miljoen euro minder beschikbaar gesteld zal worden voor de wijkverpleging. Het budget was 3,8 miljard, dus dat houdt een vermindering in van 16 procent. Op de huisartsenzorg zal 80 miljoen euro worden bezuinigd.

Veel Westlandse burgers zijn afhankelijk van thuiszorg om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Daarbij is de wijkverpleging natuurlijk van groots belang. CDA Westland vreest voor het welzijn van deze burgers als er daadwerkelijk zoveel bezuinigd gaat worden. Zal de zorg terugvloeien? Is de gemeente hiertegen opgewassen? Verschillende vraagstukken houden CDA Westland bezig.

Het college van B&W heeft van de oppositiepartij de vraag voorgeschoteld gekregen of zij zich ook zorgen maken over de kwetsbare Westlanders die gebruikmaken van de thuiszorg. Het CDA hoopt dat de gemeente haar zorgen deelt met brancheorganisaties. Die hebben namelijk nog één week de tijd om een reactie te geven op het plan van het ministerie van VWS.

Tot slot vraagt CDA Westland zich af hoe het Westlandse college zich gaat voorbereiden op de mogelijke extra zorgtaken die ontstaan als de bezuiniging in de thuiszorg doorgezet wordt.

Auteur: redactie