Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Artikelen

17.05.2020 Bezoekverbod op ouderen heeft positief effect op agressie, slaap en aantal valpartijen

De coronacrisis lijkt alleen maar narigheid met zich mee te brengen. Toch blijkt het met dementerende ouderen in verpleeghuizen alleen maar beter te gaan door het bezoekverbod. Klinisch neuropsycholoog Jeroen Kok zegt dat de ouderen rustiger zijn, er sprake is van minder agressiviteit en dat er minder valpartijen zijn. Maar, waar komt dat door?

Alzheimerpatiënten en dementie

Kok doet veel onderzoek naar dementie en er zijn een aantal zaken die hem opvallen. Volgens hem gaat het voornamelijk om Alzheimerpatiënten en patiënten met vergevorderde dementie. Deze patiënten zijn zich in mindere mate bewust van hun omgeving en missen daardoor het bezoek ook minder; “Door het verbod zijn er minder prikkels op de afdeling, minder reuring. Dat maakt ze rustiger.

Toch kan je het niet generaliseren, want iedere patiënt is anders, dus het geldt niet voor iedereen. “Zeker patiënten met beginnende dementie kunnen depressieklachten ontwikkelen nu familie niet op bezoek komt. Maar een grote groep heeft er wel degelijk voordeel van”, aldus Kok. Ditzelfde benadrukt Kars Hazelaar, bestuurslid van zorgorganisatie Opella. Hij liet aan de NOS weten dat er minder agressie en valpartijen zijn, terwijl patiënten juist beter slapen. “Dat effect zagen we al in de tweede week van de lockdown. We denken dat het komt omdat mensen meer structuur hebben. Dat helpt.”

Gedragsproblemen

Ook in de praktijk merken zorgverleners dat het beter gaat met de patiënten. Ilona Eijsink, verpleegkundige in het Ariënhuis in Glanerburg, geeft aan dat ze minder rustgevende medicatie hoeft toe te dienen bij de patiënten. Er zijn volgens haar minder gedragsproblemen en de bewoners zijn over het algemeen veel rustiger dan voorheen. Eijsink denkt hiervoor een verklaring te hebben; “Mensen met dementie zitten in hun eigen wereldje. Het bezoek trekt ze daaruit. Als bijvoorbeeld een dochter of zoon afscheid neemt, dan hebben ze het gevoel dat ze met hen mee naar huis moeten. Ze raken in de war en worden onrustig.”

Volgens Kok wordt het bezoekmoment door familieleden vaak niet op de juiste manier aangepakt. Ten eerste hebben dementiepatiënten een spanningsboog van maximaal 25 minuten. In de praktijk blijkt dat het bezoek vaak vele malen langer blijft en dat heeft een negatief effect op de patiënten; ze worden er onrustig van. Bovendien stelt het bezoek (onbewust) de verkeerde vragen. “Bijvoorbeeld ‘wat heb je gegeten?’. Dat kunnen ze zich helemaal niet herinneren. Zo’n vraag zorgt voor stress. Je kan beter vragen stellen over de situatie in het hier en nu”, zo meldt neuropsycholoog Kok.

Coronacrisis

Kok verwacht dat de coronacrisis invloed gaat hebben op het organiseren van bezoek”uren” in de toekomst. “Ik denk dat we familieleden beter moeten adviseren in hoe lang ze op bezoek gaan.” Tevens lijkt het hem niet verstandig om met al het bezoek tegelijkertijd in de woonkamer te gaan zitten. Het is beter om direct naar hun eigen kamer te gaan; “Er komen heel veel mensen op de afdeling op zo’n dag. Dat moeten we beter structureren.”

Auteur: redactie