Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Artikelen

24.03.2020 Zorgsysteem in Nederland staat zwaar onder druk door het coronavirus

De wereld vecht tegen het coronavirus. Alle (Europese) landen proberen met man en macht om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Of de landen opgewassen zijn tegen het virus, ligt grotendeels aan de capaciteit van de gezondheidssystemen. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een real-time systeem om de druk van gezondheidssystemen uit verschillende landen met elkaar te vergelijken.

Maatregelen tegen COVID-19

COVID-19 groeit hard. Het aantal gerapporteerde besmettingen neemt exponentieel toe en heeft een grote impact op het dagelijks leven van mensen over de hele wereld. Het kabinet probeert de verspreiding van het virus tegen te gaan door verschillende maatregelen te treffen. Scholen zijn gesloten, horecagelegenheden zijn dicht en mensen moeten zo veel mogelijk thuis werken en binnen blijven. Medische specialisten, zoals epidemiologen en andere onderzoekers die de ziekte modelleren, hopen hiermee het aantal besmettingen te vertragen en verlagen. Kortom, het doel is “flatten the curve.”

Professor Philippe Beutels, werkzaam bij de Universiteit Antwerpen, geeft aan; “Eén van de grootste bezorgdheden is namelijk de beperkte capaciteit van de gezondheidszorg. Deze zal mogelijk onvoldoende zijn. Enerzijds stijgt het aantal gevallen en ziekenhuisopnames in korte tijd naar zeer grote aantallen. Anderzijds proberen landen, elk op hun manier, de capaciteit van ziekenhuisbedden, bedden op de intensive care en het aantal verpleegkundigen die instaan voor de verzorging van patiënten met ernstige symptomen, te verhogen.”

De Universiteit Antwerpen wilde daarom graag onderzoeken wat de druk op de gezondheidssystemen in Europese landen is. Dit onderzochten ze met behulp van indicatoren die een beeld geven van de capaciteit van de systemen. “We lanceren een indicator die zowel naar het aantal verpleegkundigen en artsen kijkt als naar het aantal bedden op de IC. Extra bedden zijn pas zinvol als deze ook van het nodige medisch personeel voorzien kunnen worden. De verschillende indicatoren worden weergegeven ten opzichte van de situatie in Italië op 11 maart, het moment dat Italië de situatie niet meer aankon. De landen kunnen ook onderling vergeleken worden”, aldus Beutels.

Spanje en Italië

Doordat het virus zich zo snel verspreidt, zijn de indicatoren ontzettend tijdsgevoelig. Om die reden ontwikkelden Frederik Verelst en Elise Kuylen een website, waar de indicatoren in real-time worden opgevolgd. “Kijken we naar het aantal sterfgevallen per ziekenhuisbed, dan zien we dat, behalve in Italië, vooral de druk op Spanje momenteel al zeer sterk is. In vergelijking met de situatie in Italië op 11 maart is de druk in Spanje op 21 maart al driemaal zo hoog. Maar ook in Nederland zien we dat de situatie langzaam richting Italiaanse taferelen gaat. In Italië is de druk op het gezondheidszorgsysteem intussen zes keer groter dan vorige week”, aldus Verelst.

Door de analyses weten de onderzoekers exact welke landen respectievelijk volgen na Spanje; Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en België.

Auteur: redactie