Wij staan 24 uur per dag voor u klaar

Nieuws

20.07.2021 Rotterdam vreest voor rampscenario: groot tekort aan verpleeghuizen dreigt

In Rotterdam vreest de zorgsector voor een rampscenario: nu staan er bedden leeg in verband met coronasterfte, maar dat zal niet lang meer duren. De verwachting is dat er een groot tekort (lees: 1500) zal zijn aan beschikbare plekken. Om deze catastrofe tegen te houden, schreven diverse organisaties samen een brandbrief aan het toekomstig kabinet.

 De oorzaak van de “paniek” rondom het aantal verpleegbedden is de vergrijzing. Geschat wordt dat de komende 12 jaar het aantal 80-plussers met zo’n 25 procent toeneemt: “Actie is nu nodig om een rampscenario te voorkomen waarin mensen met bijvoorbeeld zware dementie onverantwoord lang thuis moeten blijven wonen”, zo staat vermeld in de brief.

18 miljard nodig voor opknappen verpleeghuizen

 Diverse Rotterdamse instanties, zoals het Zilveren Kruis, de gemeente en verschillende zorginstellingen, hebben de handen ineengeslagen om een oplossing voor het schrijnende probleem te vinden. Projectleider Jeroen van Breda Vriesman geeft aan dat de huisvesting de afgelopen 10 jaar is verwaarloosd. Verpleeghuizen zijn verouderd en er is weinig nieuwbouw bijgekomen. Volgens Van Breda Vriesman komt dat, omdat er voornamelijk is ingezet in het werven van extra personeel: “Het credo was: meer handen aan het bed. Dat betekent dat veel geld is gestoken in de zorg en minder in het vastgoed. Nieuwbouw kost tijd. Als we nu niet ingrijpen, krijgen we problemen die we niet kunnen oplossen.” De projectleider heeft de situatie voor Rotterdam in kaart gebracht, maar maakt duidelijk dat het om een landelijk probleem gaat. Om dat op te lossen is volgens hem maar liefst 18 miljard euro nodig.

Ook Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam is aangesloten bij de “actiegroep”, omdat zij klagen over de strengere regels van de overheid. “Wij worden behandeld als alle woningcorporaties en kunnen nauwelijks investeren in ons bestaande vastgoed, laat staan dat er middelen zijn voor de broodnodige nieuwbouw”, aldus bestuurder Hassan Najja.

Auteur: redactie